سفارش تبلیغ
صبا ویژن

سایت تخصصی فلسفه ی اسلامی

اوقات شرعی
تنگدستى بزرگتر مرگ است . [نهج البلاغه]

:: ParsiBlog ::KhazoKhil ::

 
 
منوی اصلی

 RSS 
خانه
شناسنامه
پست الکترونیک
ورود به بخش مدیریت


بازدید امروز: 7
بازدید دیروز: 2
کل بازدیدها: 14606

 
 
درباره خودم
سایت تخصصی فلسفه ی اسلامی
امیر حسین فرخزادنیا
فلسفه بخوانید نه برای دانستن بلکه برای دانایی
 
 
لوگوی وبلاگ
 
 
خبرنامه
 
 
طراح قالب

 طراح : پایون  

 
 
فهرست موضوعی یادداشت ها

معرفی کتب[3] . اخلاق . فلسفه ی دین . فلسفه ی اسلامی . کلام . کلام جدید .

 
 
آرشیو

تابستان 1385

 
 
لوگوی دوستان




 
 
وضعیت در یاهو

یــــاهـو  

 
 
خاتمیت

خاتمیت و کمال دین

مسلمانان، بر این عقیده اتفاق و اجماع دارند که پیامبر گرامی اسلام ـ صلّی الله علیه و آله ـ آخرین و برترین پیامبر الهی؛ و شریعت اسلام، آخرین و کاملترین شریعت آسمانی است. این عقیده از ضروریات دین اسلام به شمار میرود و هر کس آن را انکار کند، در حقیقت، نبوت پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ را انکار کرده است. قرآن کریم و احادیث معتبر اسلامی به روشنی بر خاتمیت دلالت میکنند، و اعتقاد مسلمانان در باب خاتمیت از این دو منبع دینی سرچشمه میگیرد.

قرآن و خاتمیت

آیاتی که بر خاتمیت دین به واسطة شریعت اسلام و نبوت پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ دلالت میکنند، دو دستهاند:

1. آیاتی که با مدلول مطابقی و با صراحت بر خاتمیت دلالت میکنند.

2. آیاتی که با مدلول التزامی بر خاتمیت دلالت دارند.

یکی از آیاتی که به روشنی بر خاتمیت دلالت میکند، این آیة شریفه است که میفرماید:

«ما کانَ مُحَمَّدٌ أَبا أَحَدٍ مِنْ رِجالِکُمْ وَ لکِنْ رَسُولَ اللَّهِ وَ خاتَمَ النَّبِیِّینَ».[1]      

محمد ـ صلّی الله علیه و آله ـ پدر هیچ یک از مردان شما نیست، بلکه فرستادة خدا و پایان بخش پیامبران است.

قسمت دوم آیه، مسئلة نبوت پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ را مطرح کرده و او را به عنوان پایان بخش سلسلة پیامبران معرفی مینماید. در این قسمت از آیه نخست به مقام رسالت پیامبر اسلام ـ صلّی الله علیه و آله ـ اشاره نموده پس از این از او به عنوان آخرین پیامبر الهی یاد شده است و این بدان جهت است که نسبت میان نبوت و رسالت، از قبیل نسبت میان عام و خاص است، به این معنا که هر نبیای رسول نیست، ولی هر رسولی نبی میباشد، و در نتیجه رسول خاص، و نبی عام است؛ زیرا مقام نبوت مربوط به دریافت خبرهای مهم آسمانی، و مقام رسالت مربوط به ابلاغ آن خبرها به مردم و کوشش در جهت تحقق یافتن آنها در جامعة بشری است. در هر حال، خواه مصداق نبی و رسول یکسان باشد یا متفاوت، از نظر مفهومی، نبوت اعم از رسالت است. یعنی نبوت بدون رسالت قابل فرض است، ولی رسالت بدون نبوت قابل فرض نیست؛ چرا که شخص نخست باید به مقام نبوت برسد و حقایق و معارف الهی را از طریق وحی دریافت کند، آنگاه به ابلاغ و اجرای آنها مأموریت یابد.

بدین جهت قرآن کریم به جای آن که پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ را آخرین رسول خدا معرفی کند، او را آخرین پیامبران الهی معرفی کرده است تا همزمان دال بر خاتمیت رسالت و نبوت باشد.

دسته دوم آیاتی است که جهانی بودن پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ را بیان میکنند و در ضمن بر خاتمیت نبوت آن حضرت نیز دلالت دارند؛ زیرا الفاظی که در این آیات به کار رفته است، هم از نظر مکانی عمومیت و اطلاق دارد، و هم از نظر زمانی. عمومیت و اطلاق زمانی آنها نیز، علناً بیانگر خاتمیت میباشد. اینک نمونههایی از این آیات را یادآور میشویم:

«وَ أُوحِیَ إِلَیَّ هذَا الْقُرْآنُ لِأُنْذِرَکُمْ بِهِ وَ مَنْ بَلَغَ».[2]   

این قرآن بر من نازل شده است، تا به واسطة آن شما و هر کس را که قرآن به او برسد، انذار کنم.

«وَ ما أَرْسَلْناکَ إِلاَّ کَافَّةً لِلنَّاسِ بَشِیراً وَ نَذِیراً».[3]   

و ما تو را نفرستادیم مگر این که برای همه مردم بشارت دهنده و بیم دهنده باشی.

«وَ ما أَرْسَلْناکَ إِلاَّ رَحْمَةً لِلْعالَمِینَ».[4]   

ما تو را نفرستادیم مگر این که مایة رحمت برای جهانیان باشی.

«تَبارَکَ الَّذِی نَزَّلَ الْفُرْقانَ عَلی عَبْدِهِ لِیَکُونَ لِلْعالَمِینَ نَذِیراً».[5]   

زوال ناپذیر و صاحب خیرات و نعمتهای بسیار است خداوندی که فرقان (قرآن) را بر بندة خود فرو فرستاد تا مایة انذار جهانیان باشد.

«شَهْرُ رَمَضانَ الَّذِی أُنْزِلَ فِیهِ الْقُرْآنُ هُدی لِلنَّاسِ».[6]    

رمضان ماهی است که قرآن در آن نازل شده است تا هدایتگر بشر باشد.

و آیات دیگر از این قبیل که بر جهانی بودن رسالت پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ و شریعت اسلام، و در نتیجه خاتمیت بودن آن دلالت میکنند.[7]   

خاتمیت در احادیث اسلامی

احادیث مربوط به خاتمیت دین به واسطة شریعت اسلام ـ به ویژه در کتب حدیث شیعه ـ بسیار است. معروفترین حدیث در اینباره، حدیث منزلت است که از نظر سند قطعی، و از نظر دلالت بر خاتمیت نیز صراحت دارد. پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ در این حدیث نسبت علی ـ علیه السلام ـ به خود را از قبیل نسبت هارون به موسی ـ علیهما السلام ـ دانسته است، و در ادامه میفرماید: «با این تفاوت که هارون پیامبر بود، ولی علی ـ علیه السلام ـ پیامبر نیست»؛ زیرا پس از رسول خدا ـ صلّی الله علیه و آله ـ پیامبری برگزیده نخواهد شد، چنان که فرمود:

«اَنْتَ مِنِّی بِمَنْزِلَةِ هَارُونَ مِن مُوسَی اِلّا اَنَّهُ لَا نَبیَّ بَعْدِی».[8]    

احادیث دیگری نیز از پیامبر اکرم ـ صلّی الله علیه و آله ـ دربارة خاتمیت نقل شده است که شمارة آنها متجاوز از سی روایت است.[9]     

در نهجالبلاغه نیز مسئله خاتمیت به صورت مؤکد و مکرر بیان شده است. حضرت علی ـ علیه السلام ـ در اولین خطبه چنین فرموده است:

«بعث الله محمداً ـ صلّی الله علیه و آله ـ لِانْجَازِ عِدَتِهِ وَ اِتْمَامِ نَبُوَّتِهِ.»

خداوند حضرت محمد ـ صلّی الله علیه و آله ـ را برای عملی ساختن وعدة خویش و به اتمام رساندن نبوت خویش برگزید.

و در خطبة 83 نیز فرموده است:

«اَیُّهَا النَّاسُ، خُذُوَها مِنْ خَاتِمَ الْنَّبیینَ فِی انَّهُ یَمُوتُ مَنْ مَاتَ مِنَّا وَ لَیْسَ بِمَیِّتٍ...»

ای مردم! این مطلب را از آخرین پیامبران دریافت کنید که کسانی از ما میمیرند ولی در حقیقت نمردهاند...

در احادیث نقل شده از دیگر ائمه اهل بیت ـ علیهم السلام ـ نیز بر این که شریعت اسلام، آخرین شریعت الهی است، تصریح شده است. از جمله این حدیث شریف از امام صادق ـ علیه السلام ـ روایت شده است که فرمود:

«حَلَالُ مُحَمَّدٍ حَلالٌ اِلی یَوْمِ الْقِیَامَةِ، وَ حَرامُهُ حَرامٌ اَبَداً اِلی یَوْمِ الْقِیَامَةِ، لَایَکُونُ غَیْرُهُ وَ لا یَجِیءُ غَیْرُهُ».[10]    

حلال محمد ـ صلّی الله علیه و آله ـ تا روز قیامت حلال، و حرام او تا روز قیامت و همواره حرام است، چیزی مغایر با آن نخواهد بود، و نخواهد آمد.

روایات منقول از ائمه طاهرین ـ علیهم السلام ـ در اینباره، درحد تواتر است، که ما به دلیل رعایت اختصار و نیز قطعی بودن این مسئله در میان مسلمانان، به نمونههای یاد شده بسنده میکنیم.[11]    



امیر حسین فرخزادنیا(دوشنبه 85 تیر 19 ساعت 12:19 صبح )

دیدگاه‌های دیگران ()

 
 
(دبیران)

(دبیران)

نجم الدین علی پسر عمر پسر علی معروف به «کاتبی» و«دبیران» از حکیمان و عالمان بزرگ ایران در قرن هفتم هجری است. از نخستین سالهای زندگی وی خبری در دست نیست.ایشان به درخواست خواجه شمس الدین محمد جوینی وزیر در مدرسه‌ای که خواجه ساخته بود به تدریس مشغول می‌شوند. همچنین در ساخت رصدخانه مراغه به خواجه نصیرالدین طوسی کمک می‌کرده.

آثار نجم الدین علی کاتبی قزوینی عبارت است از: رساله شمسیه، در منطق که به نام خواجه شمس‌الدین وزیر تألیف کرده؛ حکمت الدین که در حکمت الهی نوشته؛ کتاب العین که در منطق نوشته؛ جامع‌الدقایق در حکمت و منطق؛ کتاب المنصص در شرح کتاب معروف «ملخص» امام فخر رازی که در سال 671 به پایان رسانیده؛ شرح بر کشف الاسرار عن غوامض الافکار، افضل الدین خونجی[1].

کاتبی قزوینی شافعی مذهب بوده است، چنان که علامه‌ی حلی درباره‌ی او می‌نویسد: «از فاضلان عصر و از دانشمندترین آنها به منطق بوده و او را تصانیف زیادی است که من شرح کشف را پیش وی خواندم. اخلاق او نیکوست و مناظرات خوبی دارد و از دانشمندترین علمای شافعی است و در حکمت تبحر دارد.[2]»

نجم الدین علی دبیران در رمضان سال 675 هجری یعنی سه سال پس از مرگ خواجه نصیرالدین طوسی، وفات یافت. از جمله شاگردان بزرگ دبیران: قوام‌الدین ابوعلی محمد یازری حکیم که در سال667 به مراغه رفت و در خدمت کاتبی منطق می‌آموخت. علامه‌ی معروف قطب‌الدین شیرازی[3]

 



امیر حسین فرخزادنیا(دوشنبه 85 تیر 19 ساعت 12:18 صبح )

دیدگاه‌های دیگران ()

 
 
کتاب

علیت از دیدگاه فیلسوفان مسلمان و فیلسوفان تجربه‏گرا

دکتر خادمى، عین الله؛ مرکز مطالعات و تحقیقات اسلامى، 1380، وزیرى، شومیز، 432ص، 21000ریال.
در میان مسائل فلسفى قانون علت و معلول از لحاظ سبقت و قدمت اولین مسئله‏اى است که فکر بشر را به خود متوجه ساخته و او را به تفکر و اندیشه براى کشف معماى هستى وادار کرده است. براى انسان که داراى استعداد «فکر کردن» است مهم‏ترین عاملى که او را در مجراى تفکر مى‏اندازد همانا ادراک قانون کلى علیت و معلولیت است.

غایات و مبادى‏

ابن سینا، بهشتى، دکتر احمد، 1382، وزیرى، سلفون، 328ص، 26000ریال.

کتاب «الاشارات و التنبیهات»، اثرِ گرانسنگِ فلسفىِ حکیم ابوعلى سینا است که در چندین نمط، نوشته شده است. «نمط ششم» آن درباره «غایات و مبادى» است.

گروهى مى‏گویند: اگر فعلِ خداوند را معلَل به غرض بدانیم مستلزم نیاز است. و دسته‏اى هم مى‏گویند: اگر معلَل به غرض ندانیم، مستلزم عبث و بیهودگى است. شیخ در نمط ششم گره مشکل را گشوده و مى‏فرماید: او با توجه به غناىِ واجب‏الوجود از ذات مقدس او نفىِ غرضِ زاید بر ذات کرده است. غرضِ حضرت حق، عینِ ذات اوست، او بالذات عاشقِ ذات خویش و به تبعِ ذات، عاشق آثار و مخلوقات خویش است....

اثر حاضر، ترجمه و شرح نمط ششم است که شارح محترم، پیچیدگى‏هاى این موضوع را با قلمى روان براى علاقه‏مندان فلسفه، گشوده است و آنان را با اندیشه‏هاى سینایى آشنا مى‏سازد.

فلسفه

گرامى، محمد على، چاپ چهارم، 1373، وزیرى، شومیز، 382ص، 4000ریال.
بشر، بى‏نیاز از دانش فلسفه نیست، زیرا ما، طبق غریزه کنجکاوى خویش
مى‏خواهیم از نظام کلى جهان آگاه شویم و روابط جهان هستى را بفهمیم و ازلیت یا حدوث عالم را بدانیم و از چگونگى و پیدایش این همه موجودات از یک واحد بسیط (خداوند) مطلع شویم و هیچ علمى، پاسخ این سؤال‏ها و نظایر آن را نمى‏دهد جز دانش فلسفه.
کتاب حاضر، که در چهار فصل تدوین شده در ابتدا از مباحث مقدمى چون تعریف فلسفه و موضوع و هدف فلسفه و مخالفت با فلسفه و ... بحث مى‏کند و آن گاه مبحث «شناخت و جهان بینى» را مورد بحث قرار مى‏دهد و در فصل سوم «دیالکتیک» را بررسى مى‏کند و در پایان کتاب نیز از «ادراکات حقیقى و اعتباریات» و ضرورت تفکیک این دو، سخن مى‏گوید.

فلسفه و کلام اسلامى

مظفر، محمد رضا؛ ترجمه رضائى، محمد؛ محمودى، ابوالفضل، چاپ دوم ، 1382، وزیرى، شومیز، 216ص، 11000ریال.
کلام و فلسفه اسلامى از علوم رایج حوزه‏هاى علمیه شیعه است. هر چند در طول تاریخ گاه مورد بى‏مهرى واقع شده‏اند و نتوانسته‏اند جایگاه واقعى خود را داشته باشند.
پس از انقلاب شکوهمند اسلامى فلسفه و کلام اسلامى به مرور زمان جایگاه رفیع و حقیقى خود را مى‏یابد تا بتواند از کیان شریعت دفاع نماید.
اثر حاضر ترجمه متن الفلسفه الاسلامیه تألیف محمد رضا مظفر است. این اثر در سه فصل تنظیم شده است: مباحث وجود، مباحث وجود ذهنى، علت و معلول.
این اثر در جاى خود از بهترین آثارى است که در این باره به نگارش در آمده است.



امیر حسین فرخزادنیا(یکشنبه 85 تیر 18 ساعت 5:53 عصر )

دیدگاه‌های دیگران ()

 
 
کتاب
َ

تفسیرى بر اصول فلسفه و روش رئالیسم

شریعتى سبزوارى, محمد باقر, 1381, وزیرى, شومیز, 312ص, 18500 ریال.

به گفته فیلسوف فقید, علامه جعفرى قدّس سرّه (اصول فلسفه و روش رئالیسم با پاورقى هاى علامه مطهرى) بهترین متن فلسفى به زبان فارسى است. در این کتاب ضرورى ترین مسایل فلسفى با توجه به نیاز زمان مطرح و از مطالب غیرضرورى پرهیز شده است.

شارح محترم براى آن که جدایى متن و پاورقى, تمرکز را نگیرد پس از بیست بار تدریس کتاب در مجامع دانشگاهى, آن دو را با شرح خویش تلفیق کرده تا خوانندگان بهتر بتوانند از آن بهره ببرند.




امیر حسین فرخزادنیا(یکشنبه 85 تیر 18 ساعت 5:49 عصر )

دیدگاه‌های دیگران ()

 
 
کتاب

فلسفه مشاء

یثربى، دکتر سید یحیى، 1383، وزیرى، شومیز، 376ص، 33000ریال.
فلسفه مشّاء یکى از مشرب‏هاى مهم فلسفى است که در عالم اسلام معمولاً با اندیشه‏هاى ابن‏سینا، شناخته شده است. اثر حاضر در دو بخش به معرفى این فلسفه، مى‏پردازد: در بخش اول از مسائل اساسى آن هم‏چون: نفس، وجود و علت‏هاى آن، آفرینش، تجرد و تعقل، معاد، نبوت، پرستش، خانواده و فلسفه سیاسى، سخن مى‏رود.
در بخش دوم، براى عنوان‏هاى فوق، متن آثار فلسفى ابن‏سینا را آورده است.



امیر حسین فرخزادنیا(یکشنبه 85 تیر 18 ساعت 5:30 عصر )

دیدگاه‌های دیگران ()

 

 
لیست کل یادداشت های این وبلاگ
فلسفه امتحان الهی
[عناوین آرشیوشده]
 
Copyright © 2006-KhazoKhil.Com All Right Reserved